Saturday, June 24, 2017

ජාන තාක්ෂණය

     
       හරිත විප්ලවයේ ප්‍රතිඵල අයහපත් ලෙස පිළිගත් සහ ආහාර නිෂ්පාදනයේ ප්‍රමාණවත් බවට ඉන් බලාපොරොත්තු වූ විසඳුම් නොලැබීම නිසා 20 වන සියවසේ වැදගත්ම සොයා ගැනීම ලෙසින් ජාන තාක්ෂණය ලොවට හඳුන්වා දෙන ලදී. ප්‍රවේණිගතව ජාන ලක්ෂණ පිළිඹිබු කරන අතර මිනිසා විසින් එකම වර්ගයේ ජාන හෝ වෙනස් ජීවීන්ගේ ජාන මුහු කිරීම මඟින් වඩා ඵලදායී ජීවයක් බිහි කර ගැනීම මින් සිදු විය. මෙය දෙවැනි හරිත විප්ලවය ලෙස හඳුන්වන අතර එමඟින් පළමු ජීවියාගේ හෝ ශාකයේ ගුණාංගවලට වඩා වෙනස් ගුණාංග ඇති ජීවියෙක් නැතහොත් ශාකයක් බිහි කෙරේ. මෙහිලා ප්‍රබල පිටිවහලක් ජීව ජානවල ඇති DNA අණු සොයා ගැනීම නිසා ඇති විය. 

          DNA අණුවක ජන්වීය ලක්ෂණ පිළිඹිබු කරයි. මේ අණු දෙවර්ගයක් එක් කිරීමෙන් නූතනයේ ධාන්‍ය , අල , එළවලු , පළතුරු , සහ සත්ත්ව නිෂ්පාදන ලෝකයට හඳුන්වා දුණි. ඒ යටතේ නිෂ්පාදනය කළ වී වරග ලෙස අධික විටමින් ප්‍රමාණයක් ඇති රන් සහල් වී වර්ගය රෝගකාරක කෘමීන් වර්ග හතකා ඔරොත්තු දෙන බව කියවේ. එසේම අප්‍රිකාවේ සාම්ප්‍රදායික වී වර්ග වූ ඔරිසා ග්ලෝවෙරිමා සමඟ අස්වනු වැඩි ඔරිසා සතීම මුහු කිරීමෙන් නෙරිකා නම් නව සහල් වර්ගය නිපදවා තිබේ. එසේම තිරිඟු සහ රයි ජාන මිශ්‍ර කොට නව තිරිඟු වර්ගයක් ද , BT කෝන් නම් බඩ ඉරිඟු වර්ගය ද , තෙල් ලබා ගැනීමට සෝයා බෝන්චි ද ආදී වශයෙන් වෙළෙඳපොළේ නිෂ්පාදන ගණනාවක් අද දැකිය හැකිය. 
 ජාන තාක්ෂණයේ වාසි
  • අස්වනු වැඩි කර ගැනීමට හැකි වීම.
  • බෝගවලා ලෙඩ රෝග් අඩු වීම.
  • විවිධ පරිසරවලට යෝග්‍ය පැළ වර්ග ලබා ගත හැකි වීම
  • දිගු කලක් ලබා ගත හැකි වීම
ජාන තාක්ෂණයේ අවාසි 
  • දීර්ඝකාලීනව රසායනික ද්‍රව්‍යවලට ඔරොත්තු දීමේ හැකියාව නැති වීම.
  • සාම්ප්‍රදායික බීජ වැනසී යාම.
  • නිෂ්පාදන මිනිස් සිරුරට අහිතකර වීම.
  • ජයිව විවිධත්වය විනාශ වීම.
  • ආක්‍රමණික ශාක සා සතුන් විනාශ වී යාම.
  • බහු ජාතික සමාගම් ගොවීන් සූරා කෑම.
  • ලෝක ආර්ථිකය සුළුතරයකගේ ඒකාධිකාරය බවට පත් වීම.
                      

                                   නිසන්සලා තෙන්නකෝන් 



3 comments:

ශ්‍රී ලංකාවේආර්ථිකයේ ඛනිජ සම්පත්වල වැදගත්කම

   අදාළ තාක්ෂණික ක්‍රම  නැති වීමෙන් අත්‍යවශ්‍ය උසස් ඛනිජ සම්පත් රෙසක් පිහිටියත් ප්‍රයෝජනයට ගැනීමට අපොහොසත් වී සිටින රටකි ; ශ්‍රී ලංකාව. අමු...